چهره‌ای که پشت پرده فیلترینگ گوگل‌پلی است

ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، از زمان روی کار آمدن دولت چهاردهم، بارها تلاش‌های این وزارتخانه برای برداشته شدن فیلترینگ را بازتاب داده است؛ در تازه‌ترین اظهار نظرها وی عنوان کرده که در موضوع فیلترینگ محوریت با شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی است و جلساتی در این خصوص برگزارشده است.

جلسات متعدد حول محور برداشته شدن فیلترینگ زمانی انجام می‌گیرد که شبکه‌های اجتماعی متعدد در کوتاه‌ترین زمان و بدون هیچ نظر کارشناسی و به راحتی محدود شدند و بنابر گفته سعید سوزنگر، کارشناس امنیت سایبری، فیلترینگ بدون هیچ نظر کارشناسی در کوتاه‌ترین زمان اتفاق افتاد اما برای برداشتن آن نیاز به طی شدن فرایند کارشناسی است.

ستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در روز اول مهر، با حضور دریکی از مدارس تهران از ضرورت بهبود کیفیت اینترنت گفت؛ او در همان روز در جمع خبرنگاران اعلام کرد که در موضوع فیلترینگ، محوریت با شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی است و جلساتی در این خصوص برگزارشده است.

اختلالات و سرعت اینترنت امروز یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌ها و مشکلات کاربران ایرانی است، محدودیت و فیلترینگ آن‌هم، جایی برای حرف باقی نگذاشته است؛ چه ازنظر مالی و چه ازنظر روانی، اینترنت امروز ایران هزینه بسیاری بر دوش خانوارها و کسب‌وکارها گذاشته است.

یک نفر فیلتر می‌کند، یک شورا نمی‌تواند رفع فیلتر کند

در سال‌های اخیر، پلتفرم‌ها، اپلیکیشن‌ها و وب‌سایت‌های بسیاری فیلتر شدند. گویا برای فیلتر شدن آن‌ها نیاز به گفت‌وگوهای طولانی و جلسات متعدد نبود، اما برای رفع فیلتر باید جلسات مختلف برگزار شود؛ در آخر هم درست مشخص نیست که این جلسات کارساز خواهد بود یا نه!

برای یافتن پاسخ چرایی طولانی شدن فرایند رفع فیلترینگ در کشور، با سعید سوزنگر، مدرس و کارشناس شبکه و اینترنت و فعال حقوق دسترسی دیجیتال گفت‌وگویی داشتیم؛ سوزنگر گفت:«عدم شفافیت در برخورد با مسئله فیلترینگ باعث شده است که برای فیلترینگ یک قاضی بتواند تصمیم‌گیری کند، اما برای رفع فیلتر آن نیاز به تصمیم یک شورا است. من فکر می‌کنم دلیل اصلی این موضوع عدم شفافیت و سود بردن دولت از این شکل عدم شفافیت است.»

دولتمردان از عدم شفافیت راضی‌اند

او با اشاره به این موضوع که دولت از این عدم شفافیت خوشحال است، گفت:« دولت به‌راحتی می‌تواند پشت پرده با پیام و تماس، افراد شورا را درگیر کند و به آنها بگوید رأی ندهید، به آنها اطمینان دهد که هیچ‌گاه نامی از آن‌ها برده نمی‌شود و مسئول چیزی نیستند؛ اگر هم کسی اعتراضی کند در آخر به‌طورکلی می‌گویند شورا این تصمیم را گرفته است.»

گوگل پلی را یک معاون فیلتر کرد

او در ادامه گفت:«گوگل پلی را یک مقام قضایی فیلتر کرد. یک نفر دستور به فیلتر کردن رسمی‌ترین استور اکوسیستم اندروید داد و یک شورا نمی‌تواند آن را رفع فیلتر کند، این به این معنا است که نیمی از یک شورا چندین نفرِ را همراهی کرده و نیم دیگر هم احتمالاً با خود می‌گویند که چرا با مسئولین مربوطه دربیافتیم. آنها در نظر دارند که نگاه سیستم برای بستن است، پس قرار نیست ما برای باز کردن کاری انجام دهیم.»

فیلترینگ کارشناس نمی‌خواهد، موقع رفع فیلتر فضا کارشناسی می‌شود

این فعال حقوق دسترسی دیجیتال گفت:«هیچ کار کارشناسی در زمان فیلترینگ صورت نمی‌گیرد اما وقتی حرف از رفع فیلتر می‌شود، فضا کارشناسی می‌شود، مردم نامحرم می‌شوند و همه‌چیز به پستو می‌رود. در نهایت طبق معمول، هیچ نتیجه و اثربخشی نیز ندارد.»

او همچنین در رابطه با این پرسش که آیا وزیر در جایگاهی است که بتواند برای مسئله اینترنت به‌تنهایی کاری انجام دهد، گفت:« وزیر یک مجری و تسهیلگر است؛ می‌تواند مثل آقای زارع پور باشد، جلو جلو برود و خواسته بالادستی‌ها را زودتر تأمین کند و هم می‌تواند مثل آقای هاشمی باشد و بگوید من ایستادگی می‌کنم.»

قرار نیست واتساپ، تلگرام و اینستاگرام رفع فیلتر شود

سوزنگر گفت:«من فکر می‌کنم اقناع و جمع‌بندی شورا این باشد که “چیزی را رفع فیلتر نکنیم، اما حالا چون رئیس‌جمهور می‌گوید یکی دوتا از آن‌ها را باز می‌کنیم، به‌عنوان‌مثال گوگل پلی را باز می‌کنیم که مردم دو سال است آپدیتی از آن نمی‌گیرند، حال که صدای مردم درآمده است یوتیوب را هم باز می‌کنیم”. اما باز برای رفع فیلتر بقیه مقاومت می‌کنند و قرار نیست واتس اپ و اینستاگرام و تلگرام و.. رفع فیلتر شوند.»

این کارشناس در آخر گفت:« نهایتاً می‌گویند ما تلاش خود را کردیم و باز همان عدم شفافیت به آن‌ها کمک می‌کند. میگویند ما رفتیم که انجام بدهیم اما نگذاشتند و نشد. ما می دانیم که نمی‌شود؛ وزیر باید برود، کار انجام دهد، آخرش این است که می‌خواهند او را کنار بگذارند.»

امتیاز دهید

تگ ها:

نظر دهید

پاسخ دهید

سیزده + یازده =

دنبال‌ چی
Logo
مقایسه موارد
  • کل (0)
مقایسه
0